دکتر یزدیان مسئول دانشکده فنی مهندسی و علوم دانشگاه علم و هنر در زمان و قبل از وقوع زلزله نکات و توصیه‌ها را یادآور شدند.

"دکتر مهدی یزدیان" مسئول دانشکده فنی مهندسی و علوم دانشگاه علم وهنر در گفتگو با روابط عمومی، مصادف با وقوع زلزله در اقصی نقاط کشور در زمینه علت این امر طبیعی اظهار کرد: علت وقوع زلزله، تجمع انرژی در درون زمین از یک طرف و افزایش نیروی زیاد در درون زمین و عدم تحکم طبقات زمین را برای نگهداری این انرژی از طرف دیگر بوده که باعث شکسته شدن زمین در بعضی نقاط کشور می شود.

وی در ادامه گفت: براساس برآوردهای صورت گرفته، به طور متوسط حدود 10 درصد از میزان تغییر شکل در پوسته زمین در ایران به صورت رخداد زمین لرزه، خود را نشان می‌دهد.

یزدیان در خصوص علت کم بودن پدیده زلزله در بعضی مناطق کشور گفت: شهرهایی در نواحی مرکزی ایران شامل یزد، سنندج، گلپایگان، اصفهان، سیرجان و ... در زون‌های آرام‌تر لرزه ای ایران قرار دارند و دارای میزان کمتری از نظر تغییر شکل در پوسته زمین می‌باشد.

ایشان با اشاره به اینکه خطر زلزله در کشور ایران زیاد نیست اما متاسفانه خطرپذیری زلزله در کشور زیاد است گفت: باید ساخت‌وسازها در کشور با نظارت دقیق‌تر و اصولی تر از وضعیت فعلی انجام گیرد.

دکتر یزدیان در ادامه با بیان اینکه می بایست نسبت به مقاوم سازی و بهسازی ساختمانهای موجود، به ویژه خانه‌های روستایی و مدارس برنامه‌ریزی و اقدامات لازم صورت گیرد، گفت: تاکنون به طور میانگین 40 درصد از خانه های روستایی در کشور نوسازی و یا بهسازی شده‌اند.

ایشان در پرسش به سئوالی در خصوص پدیده هارپ افزود: این پدیده را برنامه تحقیقاتی High Frequency Active Auroral Research Program معرفی کرده که به معنای لغوی برنامه تحقیقاتی فرکانس بالای فعال  شفقی می‌باشد که برای ایجاد تغییرات در یونوسفر که دورترین و ناشناخته‌ترین بخش جو در فاصله 50 تا 100 کیلومتری زمین است. هارپ این کار را با امواج رادیویی فرکانس بالا که توسط رادارهای خود منتشر می کند انجام می‌دهد.

وی در مورد ارتباط هارپ با زلزله کرمانشاه گفت: با توجه به اینکه زلزله کرمانشاه در 11 کیلومتری عمق زمین رخ داده، هیچ دست ساخته بشری با فناوری هارپ نمی‌تواند پدیده ای طبیعی را در این عمق ایجاد نماید و یا اثرگذار باشد و در نتیجه سبب زلزله شود.

یزدیان در پایان در مورد اقدامات لازم در زمان وقوع زلزله  با بیان اینکه متوسط زمان زلزله 30 ثانیه می باشد، گفت: در زمان وقوع زلزله ابتدا باید خونسردی خود را کامل حفظ کرده و به نقاط امن ساختمان مانند چارچوب‌های در، گوشه‌های اتاق دور از پنجره، کنار ستون‌ها، زیر میز و تختخواب پناه ببرید و از اشیا سنگین و خطرناک فاصله بگیریم. هنگام زلزله روی زمین بنشینید و به کمک بازوها و دست خود سر و پشت گردن را محافظت کنید. اگر در حین زلزله، خارج از ساختمان هستید، به دور از درختان، ساختمان‌ها، سیم‌های برق قرار گرفته و از کوچه های تنگ و باریک خارج شوید.